Tuesday, December 22, 2009

Salam Dari Turkmenistan !!!!

Yep, lame gile gua xupdate blog nih. Since gua start kawen hari tuh kot. Lps kawen ade la gua update pasal benda2 gua buat lepas kawen. Pastuh tarak hehe. 6bulan senyap. Biasa lah dah lepas kawen, ade bini – so kehidupan berkeluarga lah pulaks..

Tp gua rase, gua nk start tulis balik blog. Sbb aper bai?? Sbb gua kt Turkemenistan skang nih hehehe. Company gua hantar job assignment kt Turkmenistan. To be specific, kt Kiyanly Camp, Turkmenistan.

Sejarah nye mcm nih. I was supposed to go to Turkmenistan on 1st Nov 2009. Diorang kasi gua pegi sane, sbb soh tgk site work for MCR-A gas platform. This project is a JV between Technip n MMHE, while the CLIENT is Petronas Carigali lah. Skali hari tuh departure gua diorang postpone. Alih2 last minit kena pegi gaks, on the 13th Dec 09. So bermula lah perjalanan gua ke Negara Turkmenistan nih.

I’m sure korang xtau kt mane Negara nih. Cube tgk kt dlm map. Turkmenistan is located between Afghanistan n Iran. The Caspian sea, yg menjadi dispute between Turkmenistan, Kazakhstan and Azerbaijan – has the largest gas reserve in the world!! So mmg byk lah prject2 oil n gas kt area sni. Turkmenistan gained its independence in 1991, previously was under USSR’s administration. After da independence, this country became a republic country, governed by a President.

Ok, so flight gua was on Sunday, 13th Dec 09. Da thing is, there is no direct flight to Turkmenistan. Da cheapest route is KL –Bangkok-Ashgabat-Turkmenbashy. From KL to Bangkok diorang kasi gua naik Thai Airways. At Bangkok airport, kitorang tukar kapal terbang naik Turkmenistan Airlines. Kl-Bangkok just 2hours jer. Bangkok to Ashgabat 7 hours flight. Flight naik Turkmenistan Airlines, gua rase naik Air Asia lagi baik lah..There was no in flight entertainment, makan pon xsedap. Mcm itu lah – xleh nk komplen sangat2 lah kan.

Arrived in Ashgabad-we were told on the closed door policy of this country. Foreigners cannot be seen after 11pm, cannot be seen taking pictures publicly, cannot be seen smoking publicly. Da officials pandang kitorang slack semacam jer. We rested at MMHE rest house sumwhere in Ashgabat. Weather – it’s winter kt sni. Kire first time lah gua pegi Negara 4musim. Sejuk gaks mlm2 kt Bandar Ashgabat nih.

Da next day, kitorang kena bukak acc bank kt Ashgabat. Ashgabat nih kirer capital city of Turkmenistan. Since xleh amek gmbar,xder lah bleh gua tunjuk gambar city tuh kt korang. Let me describe buildings in Ashgabat – mcm Putrajaya lah lebih kurang. Residential/ housing areas diorang still mcm zaman soviet dulu lah. Byk rumah flats jer. Dgr citer nyer, xbyk berubah sejak end of communism. Bil api, air sumer nyer free kerajaan byr. Kitorang kena bukak bank, sbb senang ler KL nk masukkan allowance kitorang tetiap bulan.

Mlm tuh jugaks kitorang kena fly pegi Turkmenbashy. This is da nearest city to the site (i.e. Kiyanly camp). 1-hour flight to Turkmenbashy frm Ashgabat. Da thing was mlm tuh flight delay kt Ashgabat airport. Kt sni, kalau presiden dier ade nk turun kt airport – Airport kena tutup, jalan nk pegi airport kena tutup. So flights sumer kena delay lah. Gua pulak kena tahan kt airport, sbb diorang issue tics kurang tepat dgn name gua. Oh kena bagitau korang nih-sni mmg ade masalah komunikasi, diorang hanye tau ckp Russia jer, English hampeh betul. Bile dah kena tahan tuh, mmg xtau nk buat aper lah, Nasib baik dapt call Logistic Coordinator (local)-bg dier cakap dgn org kastam tuh. Xbleh gaks lepas. Alih2 gua dapat advise from logistic coordinator via phone, soh kasi jer duit kopi USD20. Once kasi, terus lepas !!! Itu lah lumrah alam kt Negara nih..

Since flight delayed, kitorang sampai Turkmenbashy 2am in da morning. Dgn angin sejuk nyer, mmg menggigil abes lah !!! Airport turkmenbashy, xleh challenge LCCT, even lagi teruk dari Airport kerteh. Beg sume akan diangkat gune lori. Di tengah2 mlm tuh kena lah kitorang kena angkat beg. Fm Turkmenbashy ke Kiyanly camp plaks – 45minutes drive pulaks. It was a bumpy ride lah. Giler jalan sane hampeh, dah la jauh plaks tuh….

Next time plaks gua cite pasal kehidupan gua kt camp. Itu baru perjalanan nk ke Kiyanly camp hehehe


Salam dari Turkmenistan !!!! =)

2 comments:

azam adnan said...

Dasat giler Along ! Horrible pon ader..Macam dlm citer Kite Runner pon ader..hehe

JuRi said...

Beb!!!
lama tak dngar citer, tup tup dajh sampai turk!!!
tahniah bro, tapi ko ok tak baru jer kahwin dah kena chalo go sana!!

sure bernanah telinga!

hahahahahaha!